Συχνές ερωτήσεις για Pilates

HOME STUDIO PILATES GYROTONIC YOGA ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ PHOTOS FAQ CONTACT

Κάντε κλικ στην ερώτηση για να εμφανιστεί η απάντηση.



Τί ακριβώς είναι η μέθοδος Pilates;

Η μέθοδος Pilates είναι ένα σύστημα ασκήσεων που στόχο έχουν να δυναμώσουν, να χαρίσουν ευλυγισία και να εξισορροπήσουν το σώμα. Με συστηματική εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και προσοχή στον κατάλληλο τρόπο αναπνοής η μέθοδος όχι μόνο στέκεται μόνη της σαν ένα εξαιρετικό σύστημα εκγύμνασης, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει αποδείξει την αξία της σαν πολύτιμο συμπλήρωμα στην προπόνηση αθλητών και στην επανένταξή τους μετά από τραυματισμούς.

Ποιά είναι τα οφέλη της μεθόδου Pilates;

Με συστηματική εξάσκηση η μέθοδος Pilates έχει πολλά να προσφέρει:

Καλύτερη λειτουργικότητα των πνευμόνων.
Δύναμη και ευλυγισία.
Καλύτερο συντονισμό σε μυϊκό και νοητικό επίπεδο.
Πιο σωστή στάση και καλύτερη ισορροπία.
Βελτιωμένη οστική πυκνότητα αλλά και πιο υγιείς αρθρώσεις.
Συνειδητότητα των κινήσεων του σώματος και ενίσχυση της κιναισθησίας.
Καλύτερο κυκλοφορικό.

Η μέθοδος διδάσκει ισορροπία και έλεγχο του σώματος και αυτή η ικανότητα έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Αυτό που επίσης είναι πολύ σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι όση προσπάθεια καταβάλλετε και όσο σοβαρά το αντιμετωπίσετε, ανάλογα θα είναι και τα οφέλη που θα αποκομμίσετε.

Θα χάσω βάρος με τη μέθοδο Pilates;

Με το Pilates, όπως με κάθε άσκηση που χρησιμοποιεί αντιστάσεις, πετυχαίνετε κάτι πιο σημαντικό: δουλεύετε τους μύες σας ώστε να γίνουν δυνατότεροι και έτσι τονώνετε τον μυϊκό ιστό σας, που είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας ακόμη και όταν ξεκουράζεστε. Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η βασική προϋπόθεση για να χάσετε βάρος είναι η σωστή διατροφή.
Και κάτι ακόμα, που αφορά κυρίως τις γυναίκες: θα αποφύγετε και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης!

Υποφέρω από τη μέση μου, θα με βοηθήσει η μέθοδος Pilates;

Η έμφαση του Pilates στην ενδυνάμωση του κέντρου, την ευλυγισία και τη σωστή στάση του σώματος καθιστά τη μέθοδο εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο για τα προβλήματα μέσης αλλά και αυτά του αυχένα, γονάτων, ισχύων, γενικά όλα τα μυοσκελετικά. Η κίνηση όταν γίνεται σωστά θεραπεύει. Το Pilates διαφέρει από άλλα είδη γυμναστικής επειδή εστιάζει στη δημιουργία χώρου μέσα στις αρθρώσεις μας ώστε η κίνηση να γίνεται πιο ελεύθερα αλλά και στην ενδυνάμωση και την ευλυγισία των μυών ώστε να γίνεται και πιο σωστά. Κάθε κίνηση ξεκινάει με την ενεργοποίηση αυτών των μυών του κορμού μας, κάτι που εξασφαλίζει σταθεροποίηση του κέντρου προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στα άκρα. Ακόμα και αυτοί που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μείνουν έκπληκτοι όταν δουν πόση προσπάθεια απαιτείται προκειμένου να εκτελέσουν σωστά τις κινήσεις του Pilates. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι αρχές του Pilates δεν είναι εύκολο να διδαχθούν σε ομαδικό επίπεδο. Ετσι είναι καλύτερα, τουλάχιστον όσοι έχουν ένα βεβαρημένο ιστορικό ή όσοι χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και πρέπει να αποφύγουν συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να αποτραπεί κάποιος νέος τραυματισμός ή επιδείνωση των συμπτωμάτων, να προτιμούν, έστω αρχικά για κάποιο χρονικό διάστημα, ατομικά μαθήματα προτού μπουν σε ένα ομαδικό τμήμα.

Τί είναι καλύτερο το μάθημα στο στρώμα ή στα όργανα;

Ο κύριος Pilates δημιούργησε τη μέθοδό του στο στρώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι το βασικό πρόγραμμα Pilates μπορεί να γίνει αποκλειστικά εκεί και να έχει κανείς πολύ καλά αποτελέσματα περνώντας διαδοχικά από το αρχάριο στο προχωρημένο ρεπερτόριο. Υπάρχει επίσης το Reformer που είναι το ίδιο σημαντικό με το στρώμα με το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιώντας τις αντιστάσεις και την ανατροφοδότηση που προσφέρει η κατασκευή του βοηθάει στην ευθυγράμμιση, την ενδυνάμωση και την σωστότερη κίνηση του σώματος. Τα υπόλοιπα όργανα δημιουργήθηκαν ώστε να υποστηρίξουν ή να προχωρήσουν σε δυσκολία τις ασκήσεις στο στρώμα και στο reformer. Με τον τρόπο αυτό το σώμα παίρνει πληροφορίες σχετικά με την σωστή στάση και τις «εκμεταλλεύεται» όταν δουλεύουμε στο στρώμα, όπου εκεί πλέον δεν έχουμε τίποτα να μας υποστηρίζει.

Ποιά η διαφορά μεταξύ Gyrotonic® και Pilates;

To Gyrotonic Expansion System® έχει συγκριθεί και ενίοτε έχει έρθει σε αντίθεση με το Pilates. Και οι δύο μέθοδοι είναι ολιστικές και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κιναισθησίας, του πώς δηλαδή αντιλαμβανόμαστε την κίνηση του σώματός μας, την ενδυνάμωση του κέντρου μας, την σωστή ευθυγράμμιση και την ισορροπία του σώματός μας. Ο ίδιος ο Horvarth, δημιουργός του Gyrotonic® διστάζει να πάρει θέση, όμως άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά και με τις δύο μεθόδους ισχυρίζονται ότι απλά προσφέρουν δύο διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν στo ίδιo αποτέλεσμα: τη συνειδητοποίηση των κινήσεών μας και ως εκ τούτου βαθειά γνώση του σώματος μας. Είναι σημαντικό να ταιριάζει κανείς την άσκηση με τον πελάτη. Το Pilates προσφέρει μια πιο γραμμική και καθαρά γυμναστική προσέγγιση, ενώ το Gyrotonic® έχοντας μια μεγαλύτερη γκάμα κινήσεων και αναπνοών, απαιτεί περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και υπομονή και είναι περισσότερο ενεργειακό.

Τί πρέπει να φοράω στο μάθημα;

Τα ρούχα με τα οποία ασκείται κανείς κάνοντας Pilates ή Gyrotonic® πρέπει να είναι άνετα και ιδανικά θα πρέπει να επιτρέπουν στον εκπαιδευτή να παρατηρεί το σώμα του κάθε ασκούμενου. Η άσκηση γίνεται με γυμνά πέλματα ή φορώντας καλτσάκια για να έχουμε καλύτερη αίσθηση επαφής του ποδιού με τα όργανα, το στρώμα ή το πάτωμα.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το μάθημα;

Αυτό εξαρτάται από τον χρόνο και την οικονομική άνεση του καθενός. Το minimum που προτείνουμε είναι 2 φορές την εβδομάδα, κάτι που είναι εφικτό για τους περισσότερους ανθρώπους με τον σημερινό γρήγορο ρυθμό της ζωής μας.

Τί γίνεται όταν χάσω ένα μάθημα;

Στα ομαδικά μαθήματα εφαρμόζουμε αυστηρά την έγκαιρη 24ωρη προειδοποίηση. Σε αυτήν την περίπτωση θα προσπαθήσουμε να σας αναπληρώσουμε μέχρι δύο μαθήματα, εφόσον έχετε ανανεώσει την συνδρομή σας, μέσα στον επόμενο μήνα. Οσον αφορά τα ιδιαίτερα μαθήματα, οι ακυρώσεις που δεν γίνονται έγκαιρα χρεώνονται κανονικά. Θα εκτιμούσαμε την κατανόησή σας για αυτή την πολιτική μας: ειδοποιώντας έγκαιρα έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε τη θέση σας σε κάποιον που θα ήθελε να αναπληρώσει ένα χαμένο μάθημα. Επιπλέον οι εκπαιδευτές μας έχουν δεσμευθεί χρονικά για την διεκπεραίωση του κάθε μαθήματος και θα πρέπει να αμοιφθούν ανάλογα.


Pilates Studio KINAESTHESIS
Αποστολοπούλου 73, 15231 Κ. Χαλάνδρι, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.2106719147
(Στα σύνορα με τον Δήμο Ψυχικού - Φιλοθέης)